Neuropsykiatrisk Utredning ADHD

 

Äntligen är den gjord och resultatet var rätt väntat!

 Jag har nu äntligen genomfört denna utredning och tänkte berätta lite om hur det går till osv.

Jag fick som jag sagt innan göra den utredningen på Bräcke Diakoni då mitt landsting köpt den av dem då landstinget ej har haft tid att utföra den.

 *Först och främst fick jag vänta ganska exakt 19 månader sedan remissen skickades men när jag väl började utredningen fick jag träffa en Arbetsterapeut och gå igenom lite om hur utredningen skulle till samt lite smått om hur mitt liv sett ut. Fick skriva på ett papper där jag godkände att dem fick ta del av mina journaler.

 *Läkarbesöket

Här gick man också igenom stora delar av livet och hur allt sett ut för mig genom livet men med lite mer inrikting på sjukdomar, mediciner och eventuella beroenden osv.

 *Arbetsterapeut 

Detta var rätt likt läkarbesöket då vi gick igenom mitt liv men nu lite mer inriktning hur jag sköter min vardag, städningen, planering osv.

 *Närstående intervju

Här kontaktade dem min Mamma där hon genom ett telefonsamtal på ca 2 timmar fick svara på frågor om hur jag varit som barn och hur min uppvävt sett ut.

 *Psykologen

Detta mötet gick vi kort igenom delar av mitt liv sen var det dags för massor av olika tester. Jag fick bla. memorera ord, matte tal att lösa i huvudet, minnes test där jag fick kolla på en bild för sedan rita denna, bygga med olika mönster, lite allmänbildnings frågor för sedan avsluta med något pip test på 15 minuter. Totalt gjordes ca 14 olika tester denna dagen. Det gick bra men fick vila många ggr då jag har ett utmattningssyndrom som gör att detta blev extra påfrestande. (Fick 2 dagar efter detta mötet bakslag och blev liggandes 4 dagar, så det tog hårt på huvudet)

 *Slut resultatet

Här skulle jag ha med mig en anhörig och hade då min älskade sambo med mig. Vi satt ner med både psykologen samt arbetsterapeut. Detta var nervöst för mig, så många läkare har under dessa 20 månader sagt att jag ej kan få rätt hjälp förens denna utredningen är gjord. Dem börjar med att säga vad dem kommit fram till och vad testarna visat. 

ADHD Medelsvår blev min diagnos och det var som en sten föll från min bröst, äntligen efter 21 långa månader sjuk i utmattningssyndrom vet jag att det är pga ADHDn som min rehabilitering varit/är så lång och tuff. Då man blir sjuk i utmattningssyndrom måste hjärnan få vila, tack vare min ADHD kan den ej det och då blir rehabiliteringen längre och mycket tuffare.

Jag är grymt besviken på sjukvården då så många läkare sagt detta om och om igen, ändå fick jag vänta totalt 20 månader från att remissen skickades till jag fick min diagnos och kan få rätt hjälp.

Men tillbaks till när vi sitter där, min lättnad är stor och jag får förklaringar till varför allt är som det är och blivit som det blivit. Dem går igenom alla test resultat med oss och slutligen får jag reda på vilken typ av rehabilitering som dem rekommenderar mig att göra framöver.

Vill ge all cred till Bräcke Diakoni igen som skyndade på min utredning och från första mötet tills jag fick alla papper hem tog det 1,5 månad att genomföra. Tack!

Ni som går sjukskrivna med UMS borde kolla om ni har just ADHD då vi med ADHD är överrepresenterade med sjukdomen utmattningssyndrom enligt läkarna.

 All kärlek till er! 

/T

#1 - - Anonym:

Har med gått den utredningen