En lång paus men mycket har hänt

Det behövdes, en tid att pausa, en tid att få fundera på hur jag kan minska mina bakslag.

Jag behövde en lång paus från detta, blogga är kul och ger mig mycket men när man har ett utmattningssyndrom kan det samtidigt bli en stor påfrestning. Jag orkade inte helt enkelt att skriva mer, jag behövde en lång paus då jag märkte att det tog alldeles för mycket energi som i sin tur ledde till fler bakslag. När du har varit sjuk som i mitt fall 21 månader så är inte psyket på topp och varje bakslag är som att slinka ner i helvetet igen. Så jag bestämde mig att jag måste ta bort saker i mitt liv som kan framhäva bakslag och bloggen var en av sakerna jag tvingades pausa ifrån. 

Det var ett riktigt bra beslut för mitt mående, jag har faktiskt mått bättre än på länge med min nya inställning om att ta bort alla energi krävande saker, både fysiska samt psykiska saker. Det negativa är att jag blir rätt isolerad, så jag får i min sjukdom helt enkelt välja, antingen gör jag saker och så får jag bakslag och allt känns åt helvete eller så får jag isolera mig och tänka på allt som jag gör som kan sluka energi såsom, prata i telefon begränsat, tagit bort all fysisk aktivitet och tar nu endast lättare promenader, träffa vänner så sällan som möjligt. Ni förstår nog, detta är lite som att välja mellan pest eller kolera. Men har känt att mitt psyke klarar inte av så många bakslag så var tvungen till detta beslut.

Under dessa månader har det dock hänt en del.

*Jag har skrivits in på psykiatrin Team 2 i Jönköping

*Jönköpings Posten har varit här och gjort ett stort reportage i tidningen om min sjukdoms situation.

*Jag har gjort klart min neuropsykiatriska utredning (Kommer mer info om detta)

Vad händer när man är sjuk i utmattningssyndrom och får ett bakslag? Det är självklart olika men för mig:

 *Blir otroligt känslig mot allt, ljud, ljus ,värme osv. Solen går inte vara i och nästan ända stället där jag kan må hyfsat är instängd i vårt mörka sovrum med ACn på.

*Mitt humör blir alldeles förskräckligt och jag får utbrott för minsta lilla.

*Får en jobbig sjukdoms känsla och allmän muskel svaghet.

*Ångesten är runt hörnet hela tiden och det ändå jag kan längta efter är imorgon för hoppas att detta helvete är över då. 

*Får svårt att läsa, göra enkla saker som att äta, duscha osv. Nästan allt jag gör triggar massa gungningar i huvudet och får svår yrsel som i sin tur om jag inte lyssnar på signalerna och går och lägger mig blir till en panikattack.

*Ökade smärtor i ländryggen

*Dem varar ca 2-5 dagar nuförtiden 

Jag kommer fortsätta skriva i bloggen, men kanske inte riktigt lika ofta utan mer när jag känner att jag orkar och att jag vill, mitt mående går i första hand och denna bloggen är först och främt till för min egen rehabilitering, att få kunna ventilera mig samt självklart är det roligt om andra kan känna igen sig och bli hjälpta av den.

All Kärlek!

Mvh

/T

#1 - - Anonym:

Har med ett bakslag nu där hjärnan inte funkar ! Fullständigt utmattad, ont i ländryggen som du ( va är det ) ?

Svar: Ja har opererat in 2 diskproteser i ländryggen. Sen är det stress som orsakar smärtan efter det enligt smärtkliniken. Nervsystemet är liksom på spänn hela tiden. Fick allt förklarat i detalj för mig för ett tag sedan & fick verkligen förståelse för varför ja får sådan smärta. Mvh
TommieAmanda

#2 - - Anonym:

Kan du känna av vibrationer i kroppen under ångesten? Jag känner starkt av detta, är också sjuk i samma sjukdom.
En annan fråga, hur är din sömn? Jag kan inte sova mer än 5h, sedan vaknar jag med antingen, ångest, dåligt humör eller stark sjukdomskänsla.
Känner ingen mig i allt du skriver.
Vi är så starka som tar oss igenom det här.
Tack för att du delar med dig.

Svar: Nä inga vibrationer men skakningar får jag alltid vid panikångest attacker. Min sömn är också kaos, behöver medicineras. Fick testa Theralen & har sen Zopiklon vid behov. Funkar klockrent på dig men alla är vi olika. Hoppas du hittar någor som funkar för dig :) Önskar dig all lycka i denna hemska sjukdom.
Mvh
TommieAmanda

#3 - - Man, i samma situation. :

Hej Tommie.
Jag har i ren överlevnadsinstinkt försökt hitta något kosttillskott som skulle kunna hjälpa mig. Har säkert köpt tillskott för ca 6000kr.
Ingeting verkar tyvärr ha funkat. Vad jag vet.
Mycket av tillskotten har jag bara fått mer ångest av.

Äter du något som fungerar?

Svar: Mot just ångest har oxascand fungerat kanon! Tar dem endast vid behov. Men största jobbet är att jobba med sig själv & i mitt fall mindfullness & meditation som hjälpt mig mycket. Men en del behovs medicin har varit ett måste. Theralen till kvällen & för sova bra har hjälpt mig kanon också, när den inte räcker har jag Zopiklon för insomningen. Den dödar även min kvälls ångest. Du har inte tänkt att du kan ha ADHD? Har gjort klart min utredning precis & fått många svar tack vare den, kommer skriva om det. Hoppas du hittar rätt mediciner snart. Du är stark, kom ihåg det för det känns inte så när man är i utmattningen. Livet är som en bergodal bana. Men leva med ett utamttningssyndrom är ingen lek. Det kommer bli bättre!
Mvh
TommieAmanda

#4 - - Man, i samma situation. :

Stort tack för utförligt svar🙏
Du är en stjärna på himlen.
Att du ens vill lägga upp all den här infon vidar hur jädra stark du är.
Visst blir man stark på ett djupare plan när man skiter i vad andra tänker om en.
Man är ju sjuk utan att vilja det eller kunna hjälpa det.

Jag gillar så att jag har hittat din blogg.
Förstår också att det kan dröja emellan du lägger upp svar och inlägg.
Förstår att det kanske är det enda man orkar på en dag.

Jag tar atarax för att ibland kunna sova. Men blir så trött av dem dagen efter.
Men de funkar för mig.
Skall kanske testa Theralen, men som du skriv tidigare , vi är alla olika, våra kroppar tål eller ogillar olika saker.
Man får testa sig fram.

Ja, denna kvällsångest, usch :-(
Jag ogillar skarpt denna ständiga kvällsångest.
Jag får den nästan alltid när jag lägger mig ner, det är som att kroppen känner av att man skall vila och sova, och först då när man slappnar av så kastas det på en svår ångest som känns så fysisk som att nervsystem skakar sönder en inifrån. Ibland kan man ju bara ligga i fosterställning. Vilken enorm tortyr den här ångesten är. Jag hade ingen om vad ångest var tidigare. Jag kunde skoja bort det som att den skulle försvinna hos folk om man vara slappnade av i sin oro.
Nu vet jag vad ångest från underjorden är, den är inte att leka med, sliter ju sönder en totalt :-(
Men vi kämpar på. Starka är vi alla tillsammans.

Ja, kanske skall kolla upp det där med adhd.

En sak som alltid fick mig att varva ned innan sjukdomen var att ligga på spikmatta.
Jag somnade ofta direkt och blev skönt mosig i hela kroppen av den.
Nu när jag testar att ligga på den händer Ingeting, inte en reaktion från kroppen.
Konstigt, men det är väl att man saknar alla hormoner och signalsubstanser i hjärnan för att kroppen skall kunna tillverka de där lugnade substanser som jag tidigare fick av att ligga på spikmattan.

Tack för de orden! Detsamma!

Har du testat några vitaminer eller mineraler, eller annat som hjälpt dig?
Kanske svårt att svara på, det är ju så svårt att känna av.

Många varma hälsningar.


Svar: Tusen tack för dina fina ord. Jag finner det ventilerande att skriva samtidigt som jag blivit hjälpt av att förstå sjukdomen mycket genom andra, Tänkte då att jag själv kanske kan hjälpa någon att förstå sjukdomen genom min resa. Själv testat Atarax, lergigan, propavan osv men Theralen är enligt mig klart bäst. Den dämpar kvälls ångesten bra och jag slipper vakna 100 ggr/natt. Har tyvärr kvar min stress/mardrömmar varje natt sedan 2 år tillbaks men hoppas det ger med sig ju mer man läker. Mmm kolla upp det med ADHD, är ett tips efter allt jag fått veta senaste veckorna. Tyvärr är ju kö tiden helt sjuk men finns ju privata alt om läkarna nu skulle misstänka ADHD på dig. Jag äter alltid multivitaminer samt omega-3 och alltid gjort. När man läser ser jag att många finner magnesium som avslappnande samt att ksm66 ger dem lite mer energi. Men ingen av dessa har tyvärr funkat på mig. Men tror det viktigaste är att hitta en acceptans, sluta leta efter genvägar och acceptera att denna sjudomen tar tid att läka och att det kan vara ett helvete under tiden. Jag har själv nu senaste tiden jobbat med energi balans för att få så lite bakslag som möjligt, detta har minskat min ångest och bakslag mycket. Kommer jobba vidare i terapi i detta det för bli bättre (fick det som rekommendation efter min utredning)
Fortsätt kämpa vidare och försök hitta saker i din vardag som inte stressar dig, försök att få bort oro och jobba mer med acceptera att detta tar tid. Du kommer fixat detta!

Mvh
TommieAmanda

#5 - - Man, i samma situation :

Tack för peppet och ditt svar.
Detsamma till dig.
Vi kommer att ta oss förbi det här och läka.
Kroppen kommer att läka.
Jag beundrar dig så mycket för att du skriver här och jag vet vad du går igenom.
Jag är också helt totalt handikappad av denna sjukdom.

Många varma hälsningar✨

Svar: Tusen tack återigen för dina fina ord :)
TommieAmanda