Tiden Efter ADHD Diagnosen

 

"Sjukvården i detta landet är verkligen under all kritik, särskilt psykiatrin" 

Jag ringde Psykiatrin dagen efter jag fått hem mina papper om min neuro psykiatriska utredning från Bräcke Diakoni för då visste jag att psykiatrin hade fått dem också. Jag kan inte få någon hjälp med varken medicinering eller boka läkarbesök eller terapi innan dessa papper hade kommit fram till dem. Läkarna på Bräcke sa att psykiatrin kan ringa dem så kan dem bekräfta min diagnos, fick som svar från psykiatrin "det funkar inte så" hepp. 

Jag ringer iallafall psykiatrin och får prata med en specialist sköterska som säger att dem ej fått några papper, det va konstigt tänkte jag för både jag och dem som skrev remissen (min vårdcentral) hade fått dem dagen innan. Ok tänkte jag och sa att jag vill boka in tider för påbörja min Terapi iallafall, (jag fick genom utredningen veta att jag skulle börja med följande terapier. Beteende förändring, Psykoeducation, energi balans samt metoder för hantera mitt humör) 

Fick som svar att det är en väntetid på 2 år till psykologerna som kan hjälpa mig med detta, Jag har alltså fått vänta 21 månader (sjuk i Utmattningssyndrom) för att få veta vilken diagnos jag har och vilken behandling jag behöver och måste göra för min rehab ska gå åt rätt håll, men nu ska ja vänta ytligare 24 månader på att få den behandlingen? (Såhär har vi sjuka det och folk undrar varför vi inte blir friska, jävligt konstigt) 

Vet inte om ja ska skratta eller gråta, kasta mobilen i väggen eller be dem dra åt helvete. Jag skulle iallafall bli uppringd av deras chef för jag kräver att jag ska få hjälp nu, dem får lösa det på något sätt genom en privat aktör eller i ett annat landsting. Jag har väntat tillräckligt länge på att få hjälp. 

Väntar en vecka, har ringt  2ggr under denna veckan till psykiatrin ang min papper, det svar jag får är att dem inte har kommit hela tiden. Jag blir så arg för ingen verkar bry sig och kolla upp om min papper kommit eller inte trots att jag ringt dem flera ggr. Man säger bara att dem har inte kommit du får vänta, det är administratörerna som har hand om det. "Ok men fråga dem om mina papper då, vad fan är problemet?" Dem förstår nog inte vilken skada dem gör när det funkar såhär, den ångesten och ilskan denna väntan orsakar (Ni måste förstå att jag väntat i 21 månader nu sjuk i utmattning där hela min rehab hänger på få hjälp med min ADHD problematik)

Fick ju min diagnos ADHD Medelsvår för 3 veckor sedan men då dem bara har hyrläkare måste ja träffa en ny läkare igen för kunna påbörja min medicinering men några tider till läkare finns inte inom närmsta tiden.

Så blir det med olika hyr läkare hela tiden, dem kostar mer pengar och det blir ett helvete för oss sjuka, annars hade jag kunnat påbörja min medicinering omgående jag fått diagnosen med bara ett samtal med den läkaren jag träffade senast men då han bara är hyr läkare visste dem inte när han är tillbaks så måste nu vänta på få träffa en helt ny läkare igen innan behandling kan påbörjas.

Det ända jag gjort i 21 månader då jag blev sjuk i utmattningssyndrom är att vänta, vänta och åter vänta, det 6 läkarna jag träffat under dessa 21 månader säger hela tiden att min rehab inte går mer framåt samt den nykomna ångest problematiken troligen beror på att jag har ADHD. Nu har jag fått det bekräftat och även vilken behandling som krävs och ska självklart då VÄNTA!

Att vänta några veckor för en frisk människa låter kanske inte så farligt men i mitt fall som varit isolerad och mått skit pga utmattningssyndrom i 21 månader nu känns en bara en vecka som en månad. Jag vill ju bara få den hjälpen jag måste ha för att bli frisk och få tillbaks mitt liv.

(Kan till lägga att tox prover samt ekg är klara så det enda som är kvar är att skriva ut medicinen, när jag väl börjat medicineringen ska ja gå på öppen psykiatrin varje måndag för kontroller så kan inte förstå varför jag ska vänta flera veckor på en läkartid för börja medicineringen)

Jag känner mig så maktlös, det ända jag vill är att få rätt hjälp och behandling, att bli frisk, kunna jobba och umgås med familj och vänner. Men just nu känns det som jag bara vill ge upp.

All kärlek!

/T

#1 - - Man i liknande situation :

Tommie!
Vad du kämpar och kämpar.
Du är en sådan fantastisk människa.

Jag kämpar likadant på mitt håll. Är utförsäkrad, står helt utanför samhällets skyddsnät.
Jobbat hela mitt liv, aldrig varit sjuk.
Betalat all skatt.
Nu när man blir sjuk, så möts man av en nedmonterad vård, läkare och sjuksköterskor som själva håller på att gå in i väggen.
Vården fallerar över hela landet.

Att ha en hjärna, ett kontrollrum som inte fungerar är tortyr när man måste ta alla sådana här samtal, för att det inte finns en plan från vården att fånga upp oss.
Vi lämnas i diket, och får försöka kravla oss uppåt själva.
Instängda känslor som inte får komma ut leder som du skriver till ny stark ångest som sedan leder till förlängd depression.
Man pratar nu om försörkringskasse och vård utlöst depression.
En depression som skapas av att man indirekt tar bort kontrollen helt och hållet från den sjuka. Man lämnar personerna att gå under. Vedervärdigt! Politikerna borde skämmas! Ursäkta språket, men djävla pajasar!
Just att förlora kontrollen av sin situation är ju den främsta orsaken till ångest och depression i samhället.
Då är vi ju redan sjuka från början i det.

Det är som att hoppa på någon med brutet ben och sedan hoppas på att den blir bra.

Vi kämpar 40.000 i Sverige mot detta system. Vi vill ju bara bli friska.

Jag hoppas det blir ändring i detta landet på hur man hanterar detta.
Nu är det nog, det finns många friska människor som inte jobbar att ställa krav på.
Jag kunde inte i min vildaste fantasi ana att det skulle vara såhär i vårt land.

Så skönt att läsa att du ”vågar” skriva ut sådana här tankar och känslor.
Visst vi tänker positivt och kämpar på, samt ger aldrig upp.
Men någon ventil ut måste också finnas i emellanåt.

Tommie, att vi alla tar oss igenom detta visar på en enorm inre styrka.
En styrka som är omänsklig.
Vi förstår det inte ena själva hur starka vi är som pallar trycket då vi mår så innerligt dåligt i hela kroppen. Med alla dessa 100 olika symtom.
Ni som läser detta, vi är enastående som trampas igenom detta.
Vi är just nu alldeles för svaga för att kunna åtnjuta den stoltheten över vilka vi är som faktiskt fortfarande är vid liv. Ja, för så tufft är det. Detta är en långvarig nära döden upplevelse man går igenom. Inget snack om saken.

Men den dagen kommer, då vi möts av gryningen, i den soluppgången skall vi återigen möta livet. Uppstå som en vacker fågel ur askan!
När den friheten kommer kan ingen ta oss ifrån den🧡💐🙌

Vården är ett resultat av långvarig defekt politik av personer som inte har kompetens att leda.

#2 - - Anonym:

Hur går det för dig Tommie?
Berätta gärna lite om du har ork.
Kram💐

#3 - - Anonym:

Tommie, hur mår du?

Svar: Det går sakta åt rätt håll, tack som frågar :)
TommieAmanda